Skaderne på Lolland

Stormfloden oversvømmede Sydlolland og 29 omkom


Oversvømmelserne og skaderne på Sydlolland var massive under stormfloden. Lolland så en del anderledes ud, end den gør i dag. Det flade Sydlolland var domineret af fjorde og vådområder, hvoraf et af de største var Rødby og Nakskov fjorde. Mange områder var gennem årene blev beskyttet af mindre diger, der kunne holde vandet ude ved mindre stormfloder. Men ved stormfloden i 1872 blev alle diger oversvømmet, og det meste af Sydlolland blev sat under vand.


29 mennesker omkom på Lolland, hvoraf tre familier druknede, da deres huse blev skyllet væk. De tre familier boede på to lavtliggende øer i Rødby fjord, Magleholm og Lilleholm samt på halvøen Hummingen ud til Østersøen. Læse mere om de mange beretninger fra Lolland HER.


Kortet til venstre viser de oversvømmede områder på Lolland med gul farve. De grønne områder viser de vådområder, der blev inddæmmet efter det store lollandske dige blev opført efter stormfloden. Læs mere om digebyggeriet HER.


Kortet til højre viser de omtalte øer, M=Magleholm, L=Lilleholm og halvøen H=Hummingen, hvor tre familier omkom.


Mange af de fattigere landbofamilier boede i 1872 stadig i gammeldags bindingsværkshuse, ofte med lerklinede vægge. Det er en gammel og velprøvet byggestil, men under en oversvømmelse, blev de rene dødsfælder. De lerklinede vægge kan let modstå regn, men ikke oversvømmelser. Leret går i opløsning og tilbage står bindingsværket. Der er mange beretninger, der fortæller, at beboerne måtte redde sig op på loftet og håbe på, at huset kunne holde til vandet og de høje bølger.


Herunder en tegning af Peder Skippers hus på Falster, hvor huset lige akkurat overlevede oversvømmelserne.