Skaderne på Falster

Stormfloden smadrede Sydfalster og 52 omkom


Ødelæggelserne og skaderne på Falster var enorme. 52 mennesker omkom og hele den østlige del ved Bøtø, det nuværende sommerhusområde Marielyst, blev nærmest jævnet med jorden, eller sandet, som området mest bestod af.


Falster så anerledes ud i 1872, end det gør i dag. Stormfloden ændrede afgørende udseendet af hele det sydlige Falster. Op til stormfloden bestod den østlige del af Sydfalster af en række øer, der gennem flere hundrede år var vokset til et sammenhængende landområde, Bøtø, med et vandområde, Bøtø Nor, i midten. Området var tildels beskyttet af mindre diger, men i november 1872 var disse diger langt fra tilstrækkelige, og de blev næsten alle steder nedskyllede af stormfloden.


Kortet til venstre viser omridset af Sydfalster, omtrent som det så ud før stormfloden i 1872.


Tegningen til højre viser oversvømmelserne, da det stod værst til på Sydfalster. Ødelæggelserne på Sydfalster var massive. Herunder ses før og efter tegninger fra Korselitze på Falster. Læs mere om ødelæggelserne HER.

52 mennesker omkom understormfloden. Det skyldtes først og fremmest, at det flade Sydfalster lå lige i skudlinjen for orkanen. Heldigvisvis blev også mange reddede. Læs mere om brødrene Olsens spektakulære redningsaktion af 22 mennesker på gårdejer Corneliussens loft HER.


Stormfloden ødelagde stort set alle digerne på Falster, og et nyt højere dige måtte bygges. Læs om bygningen af Det Falsterske Dige HER.